historiek 2010 Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2010

Zondag stonden er onder een staalblauwe hemel en een stralende zon 730 mountainbikers aan de start van de Nissan Mountainbike Beach Challenge. De vorige jaren mengden de topveldrijders zich steevast in de titelstrijd. Door diverse omstandigheden tekende er dit jaar echter niemand van de nationale veldrittop present. Hoewel Nico Berckmans voor de start al zeker was van de eindzege in het MTB Kustcriterium, gaf hij in het interview net voor de start duidelijk aan dat hij zijn zinnen had gezet op de dagzege. Het verwijt aan zijn adres dat hij in de race in Blankenberge had geprofiteerd van het werk van Kevin Van Hoovels was immers wat blijven hangen. Bovendien ontbrak een eindzege op de Nissan Mountainbike Beach Challenge nog op het palmares van “Chico”. Uitdagers Kevin Van Hoovels en 4-voudig winnaar in Knokke-Heist, Bjorn Rondelez waren meteen gewaarschuwd. Als outsiders werd er vooral op de Nederlander Bram Rood, veldrijder Tom Van Oppen en Belgisch kampioen lange afstand duatlon Chris Maes getipt.

In de eerste zandstrook van Duinbergen naar de Zwinduinen blies de kille wind pal in het gezicht van de renners, wat er aanvankelijk voor zorgde dat er weinig beweging was in een ruime kopgroep van zo’n 80 man. Egemnaar Stijn Neirynck en Oostendenaar Gianni Dumary schudden een eerste maal aan de boom en konden 100 meter sprokkelen. Nadat deze eerste vluchters werden gegrepen ging Bjorn Rondelez er vandoor. Aanvankelijk nog samen met Neirynck en Jonas Sabbe. Bij het verlaten van het strand, kwam Bjorn alleen door aan de Haas van Flanagan, op 35 seconden gevolgd door Van Hoovels en Berckmans. In de polderstrook kwam het tot een hergroepering, waardoor een kopgroep van acht aan RBSC Zoute terug het strand op reed: Bjorn Rondelez, Kevin Van Hoovels, Nico Berckmans, Kris Henderieckx, Joris Massaer, Bart Van Hecke, Maarten Himpens en Bram Rood. De Nederlander bevond zich in een select gezelschap: zijn 7 medevluchters waren allemaal terug te vinden in de top 8 van de tussenstand van het MTB Kustcriterium.

Bij de eerste doortocht in Duinbergen was de kopgroep uitgedund tot 4. Rood was uit de wedstrijd verdwenen, Himpens, Henderieckx en Van Hecke volgenden op 45 seconden. De 4 koplopers bouwden hun voorsprong systematisch uit tot 3 minuten. Het achtervolgend trio had ondertussen gezelschap gekregen van Kris Hertsens, Jan Duyck, Art Quentin en junior Ruben Scheire.

In de kopgroep werden eerst Rondelez en vervolgens Massaer de volgende slachtoffers. Van Hoovels en Berckmans kwamen na de 2de doortocht in de polders immers alleen het strand weer opgereden, op zo’n 200 m gevolgd door Massaer. Berckmans ging fors door omdat hij een aansluiting van Rondelez wilde vermijden om zo uit de tang te blijven van het Lingier-Versluys duo Van Hoovels – Rondelez. Een tactiek die de juiste bleek te zijn want Rondelez vond geen antwoord meer en moest zich tevreden stellen met een 4de plaats. Het koptrio begon samen aan de venijnige beklimmingen in Duinbergen. Het waren echter van Hoovels en Berckmans die met een kleine voorsprong de laatste zandstrook weer opreden. Dit keer zou Massaer de kloof van 200 m niet meer kunnen dichtrijden, o.a. omdat Van Hoovels nog probeerde te demarreren. Berckmans kon echter het wiel houden, waardoor de beide tenoren zij aan zij naar de venijnige beklimming richting aankomst trokken. De meer ervaren “Chico” bleek met zijn grote molen nog over net iets meer power te beschikken en kon zo Van Hoovels anderhalve fietslengte achter zich laten. Hij droeg deze zege meteen op aan zijn overleden makker Davy Coenen. Kevin Van Hoovels toonde zich een sportief challenger en had geen moeite om te erkennen dat Nico met twee zeges (Knokke en Blankenberge) en twee 2de plaatsen de terechte winnaar was van het MTB Kustcriterium.

Van de achtervolgende groep toonde Henderieckx zich de snelste door Van Hecke te kloppen in de sprint om de 5de plaats. De top-10 werd vervolledigd door Kris Hertsens, Quintin Art, Maarten Himpens en wegrenner Stijn Penne.

Bij de dames was de eindlaureate van het MTB Kustcriterium afwezig. Grace Verbeke verkoos immers om op de weg te rijden. Titelverdedigster Jocye Vanderbeken, die zich vanaf dit jaar volop concentreert op haar carrière in het veld, was dan ook de te kloppen renster. Joyce zette van bij de start de turbo op en telde bij het inrijden van de Zwinduinen dan ook al één minuut voorsprong op naaste achtervolger Kristien Nelen en 1’10’’ op Kim Saenen. Joyce zou deze voorsprong niet meer prijs geven en haar titel verlengen. Kim Saenen ging in extremis nog met de tweede plaats van Kristien Nelen aan de haal, nadat de Belgische kampioene onvrijwillig gehinderd werd door een voorganger die ten val kwam. Achteraf was Nelen echter niet te beroerd om toe te geven dat Saenen sterker was. 

Op de korte afstand (24 km) ging de zege naar de 45 jarige Franky Taelman. Aan het keerpunt in de polders maakte Taelman deel uit van een koptrio met verder nog Andy Michielsen en Rado Declerck. Wat later vond Lode labeeuw aansluiting. Taelman, die gekend staat als een diesel, kon zijn naaste concurrenten in de laatste kilometers nog één voor één afschudden. Michielsen strandde op 10’’, Labeeuw op 36”.