historiek 2011 Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2011

Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels heeft de dertiende editie van de Nissan Mountainbike Beach Challenge op zijn naam geschreven. Teamgenoot en Belgisch marathonkampioen Nicolas Vermeulen eindigde twaalf seconden later als tweede en maakte zo het feest van het Versluys-Evenza team kompleet. Bij de dames verlengde Joyce Verbeke haar titel.

Onder een stralende zon en nagenoeg zonder wind werden de 540 deelnemers om 11.30 uur op gang geschoten door schepen van sport Daniel De Vlamynck. De te verwachten tenoren hadden er duidelijk zin in want reeds na twee km hadden Berckmans, Van Hoovels en Vermeulen samen met outsider Huyghe vijftien seconden voorsprong bij elkaar gefietst. Door het droge weer van de afgelopen dagen lag de omloop er supersnel bij, waardoor Huyghe ter hoogte van Surfers Paradise de rol moest lossen. Het koptrio bouwde zijn voorsprong systematisch uit op een achtervolgende groepje van zeven, met o.a. Massaer, Van Laere, Vanden Bon, Rondelez en Chamon. In het Bosje van Heist zette Van Hoovels een eerste demarrage. Bij het begin van de tweede ronde waren de koplopers echter weer samen. De voorsprong was ondertussen opgelopen tot twee minuten en het achtervolgende groepje uitgedund tot Massaer, Van Laere en Rondelez. Een verdere schifting vooraan vond plaats bij het verlaten van het strand aan de Haas van Flanagan. Dit keer nam Vermeulen het initiatief. Hij kwam met twaalf seconden voorsprong op Van Hoovels en vijftien op Berckmans door aan de Haas. Ploegmaat Van Hoovels kon terug aansluiten ter hoogte van het Vogelreservaat het Zwin, maar Berckmans moest passen. Vanaf dat moment bouwde het leidersduo systematisch zijn voorsprong uit. Bij het terug oprijden van het strand na de laatste passage in Duinbergen koos Van Hoovels het betere spoor en trok fors door. Hij kon zijn voorsprong van 100 m behouden tot aan de meet. Berckmans eindigde op bijna drie minuten als derde. Zijn 15-jarige zoon Jens, werd bij zijn eerste deelname meteen tweede junior, na thuisrijder Tim De Baene.

Op de korte afstand was de zege voor Frederiek Devolder (elites), Franky Taelman (masters) en thuisrijder Bryan Ryelandt (juniores). Devolder was de ganse wedstrijd vooraan te vinden, doch verkeek ei zo na zijn kansen op de eindzege door een val op het einde.

Bij de dames ging de zege net als in De Haan naar Joyce Vanderbeken. Zij haalde het gemakkelijk van Belgisch marathonkampioene Kim Saenen en Fien Lammertyn.