historiek 2013 Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2013

Bram Imming sprint naar de eindzege van de Nissan Mountainbike Beach Challenge

Zondag stonden in Knokke-Heist 604 bikers aan de start van de laatste strandmountainbikerace van het seizoen: de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Ze troffen er alvast ideale omstandigheden aan: droog, zo goed als windstil en het zonnetje dat zowaar de start kwam opvrolijken. Traditiegetrouw werd het echter een zware wedstrijd.

In het zicht van de eerste doortocht door de Zwinbosjes deelde een ontketende Kris Henderieckx een eerste speldeprik uit en brak zo de wedstrijd open. Hij werd opgejaagd door een 8-koppige groep achtervolgers bestaande uit titelverdediger Joris Massaer, Davy Commeyne, Bjorn Rondelez, Nicolas Vermeulen, Maartens Himpens, Bram Imming, Jens Berckmans en Kenneth Van Compernolle. Henderieckx kon iets meer dan een ronde uit de greep van de achtervolgers blijven, maar werd uiteindelijk door hen gegrepen. Ploeggenoot Nicolas Vermeulen was ondertussen na materiaalpech uit die kopgroep weggevallen. Hierna regende het demarrages, maar niemand kon zich losrukken uit de kopgroep. Het zo goed als ontbreken van enige wind was hier niet vreemd aan en zorgde voor zeer hoge snelheden. Vooral Imming en weeral Henderieckx toonden zich de strijdlustigste.

Toen de kopgroep zich een laatste maal opmaakte om de venijnige heuvels van Duinbergen te beklimmen kom Imming in tegenstelling tot zijn kompanen op de fiets blijven en zo enkel meters pakken. Commeyne zette echter vrij snel orde op zaken en zorgde voor een hergroepering, waardoor de kopgroep samen het strand indook voor de laatste korte zandstrook. Cyclocrossers Commeyne en Van Compernolle toonden zich technisch de besten bij het verlaten van het strand en reden als eerste de aankomstdreef op. Toen Commeyne boven op de Zeedijk Van Compernolle enkele meters achter zich zag achtte hij zich zegezeker. De Nederlander Bram Imming dacht er echter anders over. Hij flitste eerst Compernolle voorbij om zich met een ultieme eindjump, onder de armen van een reeds triomferende Commeyne als eerste over de meet te gooien. In zijn zog plaatste de jonge Jens Berckmans (zoon van zandspecialist en meervoudig winnaar Nico) ook zijn eindsprint om op de meet Van Compernolle te remonteren en mooi 3de te worden.

Bij de dames ging de zege naar Belgisch kampioene Githa Michiels, voor Inne Gantois en Annemarie Kranenburg. 4-voudig winnares Jocyce Vanderebeken gaf op en was de geklopte van de dag. Op de 32 km waren er bloemen voor junior Mathieu Dehaeze bij de heren en Alicia Franck bij de dames.

Toen het gros van de deelnemers al onder de douche stond, fietste lokale Wacky Racer Johan Van De Water zo goed als alleen een laatste keer de stijle Bocheldreef op. Samen met zijn clubgenoot, brandweerman Marc Delanghe verdient hij zonder de meer de ‘pluim van de dag’. Bij een doortocht in de zwinbosjes ontfermden ze zich zonder twijfelen over een gevallen en gekwetste mede-biker. In afwachting van de komst van de ambulance dienden ze de 1ste zorgen toe en zorgden ze voor een omleiding van de andere deelnemers.