historiek 2014 Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2014

Zondag stonden in Knokke-Heist 617 bikers aan de start van de Mountainbike Beach Challenge. Ze troffen er alvast ideale omstandigheden aan: droog, zonnig en een matige zeebries. Traditiegetrouw werd het echter een zware wedstrijd.

Kort na de start vormde zich een omvangrijke kopgroep van 21 renners. Onder hen alle te verwachten kandidaten voor het podium, o.a. Davy Commeyne, Bjorn Rondelez, Maarten Himpens, Joris Massaer, Kevin Van Hoovels, Maxim Debusschere, Robby De Bock en Jarl Salomein.

In het zicht van de eerste doortocht door de Zwinbosjes deelde een ontketende Bjorn Rondelez een eerste speldenprik uit en brak zo de wedstrijd open. In de achtervolgende groep, met 3 teamgenoten van Rondelez keek men naar elkaar, waardoor de ‘oude krijger’ gestaag zijn voorsprong kon uitbouwen. De voormalige ‘King of the Beach’ vatte de beklimming van de venijnige beklimmingen in Duinbergen aan met een goede 500 m voorsprong op een groepje van 6 met Commeyne, Himpens, Massaer, Van Hoovels, De Bock en Salomein. Het trio Debaets, Vanden Bon en de verrassende thuisracer Reylandt volgden kort in hun zog. Bij het uitrijden van de Zwinbosjes in de 2de ronde konden deze laatste weer aanpikken bij het 6-tal voor hen. Richting Duinbergen probeerde De Bock als eerste tevergeefs tot bij Rondelez te rijden. De 4-voudige winnaar kende echter een superdag en vatte de 2de passage in Duinbergen aan met 40 seconden voorsprong. Met het verlaten van het strand in Duinbergen achtte Van Hoovels zijn moment gekomen om de rest van de achtervolgers het nakijken te geven. Met de houten single-track in het vizier plaatste hij een versnelling waarvoor de rest moest passen. Rondelez kon tot aan Surfers Paradise uit de klauwen van achtervolger Van Hoovels blijven. Toen zij de laatste keer opreden aan de Haas van Flanagan telde het leidersduo 20 seconden voorsprong op achtervolgers Commeyne, Himpens, Massaer, De Bock en Salomein. De goede samenwerking tussen de leiders, die hun voorsprong weer konden uitbouwen tot 45 seconden, gaf toen al aan dat zij onder hun beiden zouden bepalen wie op het hoogste schavotje zou staan. Bij het naderen van Duinbergen plaatste Van Hoovels een beslissende versnelling. Aan de top van ‘kuitenbijter’ Phillipartpad telde hij 10 seconden voorsprong op de stilaan moegestreden Rondelez. Bjorn zou stranden op 24 seconden van winnaar Van Hoovels. Ook in de achtergrond waren de kaarten geschud: Maarten Himpens werd 3de op1’10’’, voor Salomein (1’15’’) en De Bock (1’18’’). Lokale Wacky racer Bjorn Reylandt moest slechts in de slotfase de rol lossen, maar zag zijn wedstrijd bekroond met een mooie 9de plaats op 3’19’’ van de winnaar.

Op de 48 km bij de dames liet Evy De Rycker meteen na de start de concurrentie achter zich. Bij de 1ste passage aan de Haas van Flanagan telde zij 35 seconden voorsprong op 1ste achtervolger Kim Saenen en 1 minuut op Goedele Van den Steen. De inspanningen eisten echter hun tol, waardoor achtereenvolgens Van den Steen en De Rycker de wedstrijd moesten verlaten. Zo kwam Saenen alleen op kop, op ruime afstand gevolgd door Karlien Van Leenhove, Alicia Franck en Valerie Casteleyn. Saenen pakte de zegebloemen. Na een sterke remonte pakte Sofie De Wulf de 2de plaats voor Karlien Van Leenhove.

Op de 32 km waren er bloemen voor Christophe Vandamme bij de heren en Hanne Geudens bij de dames.