historiek 2015 Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2015

Zondag 8 februari stonden er in Knokke-Heist 553 bikers aan de start van de 17de editie van de Mountainbike Beach Challenge. 28 deelnemers namen deel aan de 16 km, 176 waagden zich aan de 32 km, 339 ‘die hards’ maalden de 48 km af.

Om 10.00 uur werd het startsignaal gegeven door schepen van sport Daniel De Vlamynck en vertrok een indrukwekkend pak mountainbikers richting de zwinbosjes.
Direct na de start vormde er zich een compacte groep van zo’n 80 bikers. Het was beuken tegen de strakke wind. De rest van het pak werd dan ook snel uit elkaar geranseld waardoor de strandgebruikers een indrukwekkend lint van bikers aan het werk zagen.

Bij de eerste doortocht in de zwinbosjes vormde zich een groepje van 3 met Kevin Van Hoovels, Joris Massaer en Richard Jansen. Het leiderstrio kreeg even later versterking van Bram Imming en nam een 100-tal meter voorsprong op de achtervolgers.
Bij het verlaten van de zwinbosjes moest Joris Massaer als eerste de rol lossen.
Na de 1ste passage aan de Lekkerbekhelling reed het leiderstrio het strand weer op richting Duinbergen. Het regende ontsnappingspogingen. Bij één van die pogingen moest Richard Jansen lossen en muisden Kevin Van Hoovels en Bram Imming er samen van onder.
De naaste achtervolgers met o.a. Maarten Himpens, Jorris Massaer, Bryan Ryelandt, Davy Commeyne en Frederik Decaestecker volgden toen op 400 meter en worden bijgehaald door een ander groepje. In deze achterliggende groep reed Christophe Van Damme, leider op de 32 km. Hij had dan al een ruime voorsprong op eerste achtervolger Tony Kramar.

Bij de 2de doortocht door de Zwinbosjes bedroeg de voorsprong van het leidersduo 55 seconden. Uit de achtervolgende groep van 15 bikers vluchtte Richard Jansen weg om de jacht te openen op het leidersduo. Na een tijdje kreeg hij steun van Maarten Himpens en Joris Massaer.

Juist voor de 3de doortocht van de zwinbosjes probeerde Bram Imming een paar keer tevergeefs weg te rijden van Kevin Van Hoovels. Het leidersduo reed t.h.v. de Lekkerbehekhelling dan ook samen het strand op richting finish. Richting Duinbergen probeerden beide tenoren hun metgezel af te schudden. Eerst probeerde Imming t.h.v. het Wielingenplen Van Hoovels achter zich te laten. Kort daarna was het aan Van Hoovels om t.h.v. het Lichtorenplein het gaspedaal open te draaien. Imming kon de aanval echter pareren.

Frederik De Caesstecker was ondertussen aangesloten bij Jansen, Himpens en Massaer.

Juist voor het verlaten van strand in Duinbergen slaagde Van Hoovels er toch in om een kleine voorsprong te nemen op Imming. Van Hoovels trok fel door op de passerelle richting Duinbergen en had zo bovenaan het steile Philippartpad een voorsprong van 50 meter bij elkaar gesprokkeld. Deze voorsprong gaf Van Hoovels vleugels want na de laatste beklimming van de Vossenhul had hij de kloof uitgebouwd tot 100 meter.
Ondanks een ultieme eindjump was Imming niet meer bij machte om Van Hoovels te remonteren. Kevin van Hoovels won in een tijd van 1:40:59 de MTB Beach Challenge in Knokke-Heist. Bram Imming werd 2de en Richard Jansen vervolledigde het podium.

Christophe Van Damme won andermaal de wedstrijd bij de hern op de 32 km voor Tony Kramar en Andy Michielsen.

Bij de dames op 48 km won Inne Gantois met gemak in een tijd van 2:05:17. Inne had de ganse wedstrijd een ruime voorsprong op Melanie Alexander (2de) en Evy De Rycker (3de).

Op de 32 km gingen de bloemen bij de dames naar Jana Vincke. Karlien Vanleenhove en Annemie Danneels.