historiek 2016 Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2016

Zondag 28 februari stonden er in Knokke-Heist 505 bikers aan de start van de 18de Mountainbike Beach Challenge. 36 deelnemers namen deel aan de 16 km, 195 waagden zich aan de 32 km, 274 bikers maalden de 48 km af.

Pas afgezwaaide cyclocrossers Sven Nys en Sven Vanthourenhout trokken in het startvak het meeste media-aandacht. Ze werden bij hun 1ste recreatieve wedstrijd bedacht met een barre 4° Celsius en een snijdende noordoostenwind. Toen schepen van sport Daniel De Vlamynck om 10.30 uur het startsignaal liet weerklinken, was het richting zwinbosjes al meteen beuken tegen de strakke wind.

Direct na de start zonderde er zich t.h.v. het Rubensplein een groepje van 3 af: de Belg Timothy Dupont en de Nederlanders Bram Imming en Ronan Van Zandbeek. Bij de achtervolgers zorgden de ploegmaats van Bram Imming met o.a. Toon Imming, Jorn Teer en Richard Jansen voor perfect afstopwerk. Hierdoor hadden de leiders t.h.v. Surfers Paradise al een voorsprong uitgebouwd van 300 meter.
De vroege vluchters bouwden deze voorsprong systematisch uit. Na de eerste passage in de Zwinbosjes, bij het terug oprijden van het strand t.h.v. de Lekkerbekhelling bedroeg de voorsprong dan ook al ruim 1 minuut. Richting Duinbergen probeerde Ronan een 1ste keer tevergeefs weg te rijden van zijn metgezellen. Vanuit het besef dat de vogels mogelijk al gaan vliegen waren, vormde er zich onder impuls van Maarten Himpens een achtervolgend groepje. Ook hier werd een Belg geflankeerd door 2 Nederlanders: Richard Jansen en Jasper Ockeloen.

Bij de heren op de 32 km hadden Christophe Van Damme en Milan Levecke ondertussen het hazenpad gekozen. Ze werden op ruime afstand gevolgd door een eenzame Kevin Geentjens.
Pauliena Rooiackers reed dan weer met ruime voorsprong alleen aan de leiding bij de dames op de 48km. Een positie die ze niet meer zou afstaan.

De 3 koplopers wisselden elkaar goed af en begonnen met een voorsprong van 1 min 35 seconden aan de 2de doortocht van de Zwinbosjes. Sven Nys was ondertussen komen aansluiten bij het achtervolgende groepje.
Bij de 2de afrit van de Lekkerbekhelling, schudde Ronan andermaal aan de boom. Timothy en Bram hadden echter meteen een gepaste reactie in huis. De volgende kilometers zou elk van de koplopers zo zijn kans wagen om zijn metgezellen te ontvluchten. Het trio bleef echter samen en maakte zich zo op om een laatste keer de venijnige beklimmingen in Duinbergen aan te snijden. Ook de kuitenbijters van het Phillippartpad, de Bocheldreef en Vossenhul bracht geen afscheiding. De renners doken dan ook samen het strand weer op. Het was hier dat Ronan zijn kans zag en een kleine voorsprong kon forceren. Timothy en Bram keken te veel naar elkaar waardoor een ontketende Ronan met een voorsprong van 100 m zege zeker naar de eindstreep reed. Aan de aankomst telde de Nederlandse marathonkampioen tien seconden voorsprong op Timothy Dupont. De rest van de top-5 kleurde Oranje: Bram Imming vervolledigde het podium, terwijl Jasper Ockeloen en Richard Jansen respectievelijk vierde en vijfde werden. Maarten Himpens had nog een eindsprint in zijn mars en eindigde op de 6de plaats net voor Sven Nys. Bryan Ryelandt, Pieter Ghyllebert en Jurgen Vanden Bon vervolledigden de top 10. Een zeer knappe prestatie van Bryan als 1ste Knokke-Heistenaar.

In de wedstrijd bij de heren op de 32 km zegevierde Christophe Van Damme voor de 3de keer op rij. Milan Levecke werd knap tweede, Kevin Geentjens derde.

Bij de dames op de 48 km trok Pauliena Rooijakkers, de vriendin van Ronan Van Zandbeek, het laken naar zich toe. Ze won met gemak in een tijd van 1.53.08. Deze Nederlandse gazelle had de ganse wedstrijd een ruime voorsprong op haar achtervolgers Veronique Florizoone (2de) en Mirjam De Bruijn (3de).

Op de 32 km gingen de bloemen bij de dames naar Annabel Splinter (1ste in een eindtijd van 1.26.51), Sophie Levecke (2de) en Tessa Paardekooper (3de).