historiek 2017 Afdrukken E-mail
Verslag editie 2017 - Ronan Van Zandbeek gaat lopen met de golfbreker

 

Op zondag 5 maart 2017 stonden er in Knokke-Heist ruim 400 bikers aan de start van de 19de editie van de Mountainbike Beach Challenge. 38 deelnemers namen deel aan de 16 km, 172 waagden zich aan de 32 km, 209 ‘die hards’ maalden de 48 km af. Opmerkelijke deelnemers waren Sven Nys en Sven Vanthourenhout, die na hun afscheid aan het veldrijden voor de 1ste keer als recreanten aan de start stonden.

De Mountainbike Beach Challenge werd ondanks de apocalyptische weersomstandigheden een zegetocht voor het Nederlandse koppel Ronan van Zandbeek en Pauliena Rooijakkers. 

Om 11.15 uur werd het startsignaal gegeven door schepen van sport Daniel De Vlamynck en trok de massa mountainbikers zich over het strand op gang naar de Zwinbosjes. Het mooie voorjaarszonnetje dat de start nog opfleurde, ruimde al snel plaats voor een sterk opkomende wind en een striemende regen. Het werd voor de deelnemers dan ook een echte ‘challenge’.

Direct na de start koos het Nederlandse duo Ronan van Zandbeek en Jasper Ockeloen (Europees kampioen) het hazenpad. Bij de achtervolgers probeerden Bram Imming, Thijs Zonneveld en Laurens Sweeck tevergeefs aansluiting te vinden. De leiders bleven op kop en domineerden de ganse wedstrijd. Thijs Zonneveld leek op weg naar een fraaie ereplaats tot pech hem uit de race sloeg. Ondertussen kwamen Jelle Hanseeuw en Sander Lormans aansluiten bij Imming en Sweeck. 

Ronan Van Zandbeek kon zich in de slotronde losrukken van zijn moegestreden en onderkoelde metgezel Jasper Ockeloen. Hij won met veertig seconden voorsprong op zijn landgenoot. Het podium op de 48 km werd vervolledigd door streekgenoot Jelle Hanseeuw.

Bram Imming en veldrijder Laurens Sweeck vervolledigden de top vijf. Sven Vanthourenhout, de 'sparring partner' van Sven Nys in de Cape Epic, werd negentiende. Bryan Ryelandt was met zijn 18de plaats de beste Knokke-Heistenaar. 

Bij de vrouwen reed Europees kampioene Pauliena Rooiakkers op de lange afstand alle tegenstand op een hoopje. De Nederlandse had de ganse wedstrijd een ruime voorsprong op haar achtervolgers en won met meer dan 4 minuten verschil voor haar landgenote Nina Kessler (2de) en Terry Fremineur (3de), de beste Belgische. Nina Kessler reed daags voordien nog in de Strade Biancha, maar moest er door pech opgeven. 

In de wedstrijd bij de heren op de 32 km zegevierde Steven Dumoulin. Hij fietste de ganse wedstrijd samen met Kevin Geentjens die enkele seconden later knap tweede werd. Arno Debeir eindigde als derde. 

 

Bij de dames op de 32 km gingen de bloemen andermaal naar Annabel Splinter die met 5 minuten voorsprong won van Eva Vermeersch (2de) en Marleen Keijzer (3de).