Afdrukken E-mail
  
Kort verslag editie 2006

Zondag 5 maart gingen 1.120 mountainbikers de uitdaging aan om de Mountainbike Beach Challenge tot een goed einde te brengen. Deze wedstrijd was meteen ook de laatste proef van het Mountainbike Kustcriterium, de Superprestige van de strandraces. 44 deelnemers verkozen een recreatieve tocht over 10 km op het strand en doorheen Duinbergen. 490 waagden zich aan 27 km op het strand, in de Zwinbosjes, door een slijkerige polderstrook en door de heuvels van Duinbergen. 586 “die hards” deden dit 2 maal en maalden 54 km af.

Net voor de start zette schepen van sport Daniel De Vlamynck de Belgische kampioen mountainbike en veldrijden en peter van het Kustcriterium Sven Nys in de bloemetjes. Ook de lokale Dakar-rijder, Steve Vandeberghe werd op zijn zandterrein gehuldigd.

Om 11.00 uur vertrok een indrukwekkend lint bikers richting Haas van Flanagan. Kort na de start werd de forcing gevoerd met daarin alle favorieten, met uitzondering van Sven Vanthourenhout. Vooral de runner-up van vorig jaar, Davy Commeyne was actief in de kopgroep. Net toen hij achterom keek om te polsen naar de bedoelingen van zijn metgezellen en het zaakje dreigde stil te vallen, koos Nico Berckmans, de 2de in de tussenstand van het MTB Kustcriterium het hazenpad. Commeyne sprong mee en samen doken ze het Zwin en de nieuw opgenomen polderstrook in. Vanthourenhout volgde wegens een klein mechanisch defect toen pas op de 30ste plaats. De zware poldergrond was duidelijk in het voordeel van de meer technisch onderlegde veldrijders en zij die de beste bandenkeuze hadden gemaakt. Rondelez en Vanthourenhout die beiden het parcours hadden verkend, haalden hier maximaal profijt uit. Het waren de 1ste 2 in de tussenstand van het Kustcriterium die als eersten weer het strand opreden: Nico Berckmans en Bjorn Rondelez. Het was duidelijk dat ze toen al een beslissende kloof hadden geslagen. Eerste achtervolgers waren Commeyne, ex-winnaar Laperre, Tielens en Rood. Vanthourenhout was ondertussen doorgeschoven naar een 15de plaats in een uitgebreide groep met o.a. ook thuisrenner Benny Deschrooder en Sven Nys. Sven zou 10de worden, de Chocolade Jacques rijder uit Heist zou beslag leggen op de 9de plaats. Vanthourenhout zette in de 2de ronde samen met Laperre en Tielens tevergeefs de achtervolging in op het kopduo. Sven bekroonde zijn come-back met een derde plaats nadat hij zijn 2 metgezellen na een verschroeiende demarrage in Duinbergen ter plaatse had gelaten. Net zoals vorig jaar viel de beslissing over winst in de zandstrook naar de Rozenlaan. Rondelez toonde zich de betere loper en reed vervolgens systematisch weg van een moe gestreden Berckmans.  

Bjorn kroonde zich dolgelukkig voor de 4de keer tot winnaar van deze Mountainbike Beach Challenge. Hij verzekerde zich meteen ook van eindwinst in het 1ste MTB Kustcriterium.

Yves Depoorter en Eddy Goethals vormden samen met Benny Deschrooder de topdrie van de inwoners van Knokke-Heist.

Op de 27 km bij de heren waren de zegebloemen voor Jelle Pillen, Danny Dehaene en Nicolas Verschoore. Snelste Knokke-Heistenaars werden hier de ervaren masters (40+) Rudy Van Wulpen (47 jr), Frank Van Achter (42 jr) en de zeer kranige José Delheye (65 jr).

Op de 27 km bij de dames werd de wet gedicteerd door Debbie Vandooreslaer. Bij de lokale dames was het “Dunestampers boven”. Catherine Verhelst en Kathleen Maertens, beiden lid van de lokale damesfietsclub bleven favoriete Ann Thomas voor.