Afdrukken E-mail
  
Verslag editie 2005

Zaterdag 26 februari gingen 833 mountainbikers de uitdaging aan om de Mountainbike Beach Challenge tot een goed einde te brengen. 42 deelnemers verkozen een recreatieve tocht over 10 km op het strand en doorheen Duinbergen. 365 waagden zich aan een zwaar zandparcours van 21 km. 426 “die hards” maalden 42 km af op het strand, in de Zwinbosjes en door de heuvels van Duinbergen.

Net voor de start zette schepen van sport Daniel De Vlamynck Sven Nys en Sven Vanthourenhout in de bloemetjes, respectievelijk als gouden en als bronzen medaillewinnaar op het wereldkampioenschap veldrijden in Sankt-Wendel.

Om 10.00 uur vertrok een indrukwekkend lint bikers richting Haas van Flanagan. Oud-winnaars Bjorn Rondelez en Sven Vanthourenhout voerden samen met Davy Commeyne direct de forcing waardoor een kopgroep van 25 renners zich afscheidde. Halverwege het 1ste zandtraject werd het pak volledig uit elkaar geranseld waardoor een kopgroep van 5 zich afzonderde. Naast bovenvermeld trio ook nog Nico Berckmans en de Nederlandse zandspecialist Ed Scholte. Bij een 3de prik moest Nico Berckmans vooraan de rol lossen. Hij volgde samen met die andere Nederlandse topper Rudi Van Houts op 10 seconden. Op anderhalve minuut van dit duo volgden Sven Nijs, oud-winnaar Kris Laperre, Philip Vereecke, Jelle Hanseeuw, Andy Desmet en Alex Peeters. De in het veldrijden superieure Nijs zou uiteindelijk ondervinden dat veldrijden en strandrijden toch 2 andere specialiteiten zijn. Hij werd 8ste. Vooraan moest krijger van vele oorlogen Scholte de rol lossen. Hij liet zich afzakken tot bij het achtervolgende duo en zou uiteindelijk 6de worden na een beklijvende sprint met Nico Berckmans. Toen de kopgroep voor de 2de maal het strand aan de Rozenlaan verliet, fietste Rondelez zich in het mulle zand naar de Zeedijk een kleine voorsprong van 50 m bijeen. Dankzij zijn parcourskennis en het getwijfel bij de achtervolgers bleek dit voldoende. Dolgelukkig kroonde hij zich voor de 3de keer tot winnaar van deze Mountainbike Beach Challenge. Sven Vanthourenhout moest in de spurt nipt de duimen leggen voor Davy Commeyne. Rudi Van Houts had ondertussen zijn kompanen achter zich gelaten om naar de 4de plaats te fietsen.

Met een 79ste plaats en een tijd van 1.54 toonde Yves Depoortere zich de snelste stadsgenoot.

 

Op de 21 km bij de heren waren de zegebloemen voor Frederik Decaestecker, Hans Vieren en Jelle Pillen. Snelste Knokke-Heistenaar werd hier Huylebroeck Walter die met een tijd van 57.59 beslag legde op de 40ste plaats.

 

Op de 21 km bij de dames werd de wet gedicteerd door Olympisch surfster Sigrid Rondelez. Zij fietste systematisch weg van de tegenstand. Met Bjorn en Sigrid meteen ook 2 naamgenoten op het hoogste schavotje. Ondanks een doorzakkend zadel wist de kwieke An Thomas zich met een tijd van 1.09.32 op de 14de plaats te kronen tot de snelste bikester uit Knokke-Heist.