Afdrukken E-mail
  
  
Verslag editie 2004

Op zondag 29 februari vond de 6de editie van de Spaar Select Mountainbike Beach Challenge plaats. Ondanks de vooraf aangekondigde kans op sneeuwbuien en wind tot 5 Beaufort bleef het droog en zonnig. De 1360 deelnemers werden dan ook aangemoedigd door een massa toeschouwers.In afwachting van de start liet presentator Philippe Maertens (VTM) het publiek en de deelnemers zich opwarmen aan enkele interviews met BV’s. O.a. Anderlecht-speler Olivier Deschacht, bondsvoorzitter Laurent De Backer en wereldkampioen veldrijden Bart Wellens, die de start gaf, werden aan de tand gevoeld.

Om 11u00 begaf een indrukwekkende sliert bikers zich richting het Zwin. Onder hen maar liefts 160 deelnemers uit Knokke-Heist.

Onder impuls van een beukende Comeyne vormde zich onmiddellijk een kopgroep van 20 renners met alle tenoren in: Rondelez, De Clercq, Vanthourenhout, Scholte, Lefebvre en Nijs. Enkel Spaar Select renner Van Santvliet ontbrak. Wegens ziekte zou hij geen rol van betekenis kunnen spelen. Bij het inrijden van de Zwinbosjes hadden de Nederlandse zandspecialist Ed Scholte en Davy Comeyne een kleine voorsprong bij elkaar gefietst. Bij het terugrijden naar Duinbergen moest Comeyne echter noodgedwongen afhaken met een lekke band en kwam het vooraan tot een hergroepering. Het duurde tot diep in de 2de ronde voordat er een volgende schifting kwam in de kopgroep van 6. De Franse neo-prof Maxime Lefebvre reed systematisch weg van De Clercq, Rondelez, Vanthourenhout en de Nederlanders Scholte en Van Houts. Toen Lefebvre Duinbergen binnenreed met 15 seconden voorsprong leek het een uitgemaakte zaak. Een slippertje in het oprijden van de Zeedijk zorgde er echter voor dat Declercq en Vanthourenhout nog konden terug komen. Het was uiteindelijk vice-wereldkampioen Mario Declercq (1u28.11) die na een beklijvende spurt met Vanthourenhout en Rondelez met de zege ging lopen. Pechvogel Lefebvre werd uiteindelijk 4de. Schepen van sport Daniel De Vlamcynk had dan ook een extra boeket bloemen achter de hand om hem te troosten. Profrenner Benny Deschrooder uit Knokke-Heist werd verdienstelijk 10de (1u31.36). Met een 82ste plaats werd Eddy Goethals 2de Knokke-Heistenaar in een tijd van 1u50.32.

Bij de dames won Lien Beyen met gemak in een tijd van 54.41. Zij liet Lieve Durnez en de andere 41 deelnemers achter zich. Martine Rosseel toonde zich andermaal de snelste gazelle uit Knokke-Heist met een 13de plaats in een tijd van 1u13.52. De winst op de 21 km voor de heren was voor Jelle Pillen in een tijd van 45.57. Stadsgenoot Rudy Van Wulpen hield de lokale eer hoog met een 27ste plaats in een tijd van 56.42.

Op de 10 km stonden respectievelijk Sara Vandeput (34.11) bij de dames en Etiene Vandevelde (25.33) bij de heren op het hoogste podium. 1ste Knoke-Heistenaren werden hier Kathleen Maertens (2de – 35.25) en Peter Cabooter (9de – 28.28).