Afdrukken E-mail
  
Kort verslag editie 2008

Zaterdag 1 maart kroonden wereldkampioen veldrijden bij de beloften Niels Albert en Belgisch kampioen mountainbike bij de dames, Kristien Nelen zich tot laureaten van de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Ingevolge de hevige storm die de nacht voordien heel wat schade had berokkend langsheen de ganse kust, werd de wedstrijd beperkt tot 24 km. Een verantwoorde keuze zo bleek achteraf want ondanks het laag water, was de waterstand dermate hoog dat er amper berijdbaar zand overbleef. Het werd dan ook een zeer zware Challenge voor de 740 moedige starters.

Om 14.00 uur exact kozen 45 dames het hazenpad. Onder hen 19 dames uit Knokke-Heist met tal van leden van de lokale fietsclubs de Passe Vite en Dunestampers. 5 minuten later begonnen 695 heren aan hun strandwedstrijd. Onder hen maar liefst 118 heren uit Knokke-Heist, met tal van leden van o.a. de Jumpers, de Bumpers en de Wacky Racers.

Het was Belgisch kampioene Kristien Nelen die van in het begin het commando voerde bij de dames. Toch was het “the queen of the Beach” Joyce Vanderbeken die na de doortocht in de Zwinbosjes en de polders als eerste terug het strand opreed aan RBSC Zoute. Ze werd gevolgd door een ontketende nummer 7 bij de heren, Niels Albert. Hij had toen al 1 min en 15 seconden voor op achtervolgers Bram Rood, Sven Vanthourenhout, Jelle Hanseeuw en Nico Berckmans. Een ruimere groep van zo’n 20 renners volgde al op meer dan 2 minuten. Bram Rood en Sven Vanthourenhout reden weg van Hanseeuw en Berckmans, de resterende kandidaten voor de eindwinst in het MTB Kustcriterium die er een taktisch onderonsje van maakten. Rood en Vanthourenhout naderden zowaar op 30 seconden van leider Albert die zichzelf oppeppend verwoed van links naar rechts op zoek ging naar de best berijdbare stroken zand. De klasbak uit Tremelo versaagde niet en kon met een kleine voorsprong beginnen aan de venijnige hellingen van Duinbergen. Aan de meet hield hij uiteindelijk 55 seconden over op Bram Rood die Sven Vanthourenhout in een beklijvende spurt versloeg voor de 2de plaats. Nico Berckmans wed op 1 min 39 seconden 4de door op de meet Jelle Hanseeuw te remonteren. Hij verzekerde zich hiermee meteen van eindwinst in het MTB Kustcriterium.

Bij de dames had Joyce Vanderbeken haar beste krachten verspeeld door te pogen Niels Albert te volgen op het moment dat hij haar inhaalde. Kristien Nelen die in de achtervolgende groep van 20 zat had beter gedoseerd en kon systematisch van Joyce wegrijden. De Nederlandse triatlete Ingrid van Lubek werd derde.

Bij de heren uit Knokke-Heist toonde Jo Nys zich de snelste voor Yves Depoorter en Jean Deloddere. Met ook nog Jan Stockman en Didier Denoyette in de eerste 7 toonden de beachboys zich duidelijk in hun sas in hun natuurlijke habitat. Bij de dames een zelfde scenario waarbij de surfbabes Sophie Vanbiervliet, Catherine Verhelst en Katia Pauwels zich de sterksten toonden.

De dag werd beëindigd in sporthal Laguna met de huldiging van de laureaten van het MTB Kustcriterium, Nico Berckmans en Joyce Vanderbeken. Als afsluiter werden vader en zoon Daniel en Eddy Goethals gehuldigd omdat zij er als enigste van het prille begin bij waren. Vader Daniël finishte gisteren op zijn 74ste nog als 493ste in een onvoorstelbare 1.25.54! Zoon Eddy werd 154ste in 1.01.41. Onder een staande ovatie ontvingen zij van schepen van sport Daniël De Vlamynck een naar aanleiding van deze jubileum-editie ontworpen wieleroutfit van Knokke-Heist.